Inspiratie

“Ik woon en werk in het centrum van Delft. Mijn opleiding heb ik gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1980-1985). Naast litho’s maak ik ook veel schilderijen. Inspiratie daarvoor vind ik zowel dichtbij huis als tijdens het reizen in landen rond de Middellandse Zee.

Vooral terugkerende patronen en structuren interesseren mij. Oude mozaïeken, opgravingen uit de klassieke tijd en tuinen bij al dan niet vervallen villa's. Ook de mooie landschappen en de prachtige kleuren laat ik terugkomen in mijn werk.

Mijn indrukken leg ik vast in schetsen en foto's die ik na thuiskomst vertaal in stillevens met heldere kleuren en elementen als (citrus)fruit en bloemen. Vaak voeg ik aan deze werken met een mediterrane uitstraling tulpmotieven toe. De tulp die van oorsprong ook uit het zuiden komt (Turkije), sluit goed aan bij mijn ontwerpen. In mijn kleuren zie ik de tinten van het zuiden terug: de diepblauwe en turkooise tinten van de zee, de kleuren van de huizen en patronen van mozaïekvloeren, steentjes en schelpen. Dit alles vormt voor mij de aanleiding voor mijn werk."

Dit gedicht is gemaakt door de stadsdichter van Zutphen. Hij heeft zich laten inspireren door het schilderij 'de drie vazen' van Fenneke.

In zijn ode aan de Griekse urn dichtte Keats:

Ah happy happy boughs that cannot shed
Your leaves nor ever bid the spring adieu

dolgelukkige takken die hun blad
niet van zich af kunnen schudden
noch de lente een afscheid bieden

vazen omlijst door bloemen
noordelijk bekend als kamerplanten
naast elkaar gezet
in een zuidelijke onbeweeglijke wereld
die zoekt naar verbinding naar harmonie

de tijd is stilgezet
de kleuren van het mediterrane veld
krijgen reliëf krijgen stem
en zingen van de wereld
die ooit was die is en
als het meezit zo zal blijven

happy happy boughts that cannot shed
your leaves nor ever bid the spring adieu

Ton Luijten
Zutphen, januari 2011